Ota yhteyttä

Mitä osa-aikainen lomautus tarkoittaa?

Osa-aikainen lomautus tarkoittaa tilannetta, jossa työnantaja vähentää tilapäisesti työntekijän työaikaa. Työntekijä jatkaa tällöin töitään osa-aikaisesti, ja hänen palkkansa pienenee työajan lyhentämisen mukaisesti. Tässä artikkelissa käydään läpi, miten osa-aikainen lomautus vaikuttaa niin työsuhteeseen, työntekijään kuin työnantajaankin. Työoikeuteen erikoistuneet juristimme neuvovat osa-aikaisia lomautuksia koskevissa kysymyksissä.

https://www.pexels.com/fi-fi/kuva/925786/

Osa-aikainen vs. kokoaikainen lomautus

Työvoiman tarpeen vähentyessä työnantajalla on käytettävissään kaksi erilaista lomautuskeinoa: osa-aikainen ja kokoaikainen lomautus. Osa-aikainen lomautus tarkoittaa tilannetta, jossa työnantaja vähentää työntekijän viikoittaista tai vuorokautista työaikaa. Kokoaikainen lomautus puolestaan tarkoittaa tilannetta, jossa työnteko keskeytetään kokonaan. 

Osa-aikaisesti lomautetulle työntekijälle maksetaan hänen lyhennetyn työaikansa mukaista palkkaa. Työntekijä, jota kohtaa kokoaikainen lomautus, ei saa lomautuksen ajalta lainkaan palkkaa.

Lomautuksesta ilmoittaminen ja kesto

Lomautus voi olla joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva.

Toistaiseksi voimassa oleva lomautus jatkuu, kunnes työnantajan tilanne paranee tai työtä on taas tarjolla. Määräaikaisen lomautuksen kesto puolestaan riippuu siitä, miten pitkään työnantaja arvioi, että työvoimaa tarvitaan vähemmän. Lomautuksen on kuitenkin oltava tilapäistä, ja sen kesto saa olla enintään 90 päivää.

Työnantajan tulee ilmoittaa lomautuksesta työntekijälle henkilökohtaisesti vähintään 14 kalenteripäivää ennen lomautuksen alkamista.

Työsuhde lomautuksen aikana

Työntekijän ja työnantajan välinen työsuhde pysyy voimassa lomautuksen aikana.

Työaika ja palkanmaksu lomautuksen aikana

Osa-aikaisesti lomautetun työntekijän päivittäistä tai viikoittaista työaikaa lyhennetään. Päivittäisellä työajan lyhentämisellä tarkoitetaan esimerkiksi tilannetta, jossa työntekijä tekee kahdeksan tunnin mittaisten työpäivien sijasta viiden tunnin päiviä. Viikoittaista työajan lyhentämistä on puolestaan esimerkiksi työajan vähentäminen viidestä viikoittaista työpäivästä neljään.

Palkkaa osa-aikaisesti lomautetulle työntekijälle maksetaan tämän lyhennetyn työajan mukaisesti. Työntekijällä on mahdollisuus hakea työttömyyspäivärahaa, eli ansiopäivärahaa työttömyyskassasta tai peruspäivärahaa Kelalta, täydentämään osittain menetettyä palkkaa.

Osa-aikaisen lomautuksen aikana ylitöiden tekeminen saattaa olla mahdollista niiden työvuorojen yhteydessä, joissa työntekijä työskentelee. Koska työstä saadut ansiot vaikuttavat työttömyysetuuksiin, ylitöistä on aina ilmoitettava etuuksia maksavalle taholle.

https://www.pexels.com/fi-fi/kuva/lappari-kannettava-tietokone-toimisto-konttori-6693655/

Lomautuksen vaikutukset työsuhteeseen 

Osa-aikaisen lomautuksen aikana työntekijän työsuhde säilyy ennallaan, vaikka työntekijän työaikaa ja palkkaa vähennetäänkin tilapäisesti. Työntekijä voi ottaa vähennettyjen työtuntiensa ohelle muuta työtä, mutta hänen on oltava valmis palaamaan omiin tehtäviinsä sovittujen työaikojen puitteissa, kun lomauttaminen päättyy ja työtä on jälleen tarjolla täysipäiväisesti.

Työnantajan ilmoitusvelvollisuus

Työnantajan tulee ilmoittaa lomautuksesta työntekijälle henkilökohtaisesti vähintään 14 päivää ennen lomautuksen alkamista. Työnantaja voi ilmoittaa työntekijälle lomautuksesta myös loman aikana, mutta lomautus alkaa vasta loman päättymisen jälkeen.

Työntekijän oikeudet lomautuksen aikana

Työntekijällä on lomautuksen aikana oikeus ottaa vastaan muuta työtä ja irtisanoutua ilman irtisanomisaikaa. Lisäksi työntekijällä on oikeus käyttää palkkaetunansa olevaa työsuhdeasuntoa sekä sellaisia luontaisetuja, joiden on sovittu säilyvän lomautusaikana.

Lomautuksen aikana työntekijä ei saa kuitenkaan tuottaa vahinkoa työnantajalleen, perustaa kilpailevaa yritystä tai paljastaa työnantajansa liike- ja ammattisalaisuuksia.

Työnantajan velvollisuudet lomautuksen aikana

Työnantajalla on lomautusta edeltävän ilmoitusvelvollisuuden lisäksi erinäisiä lomautuksen aikaisia velvollisuuksia. Työnantajan on lomautetun työntekijän pyynnöstä annettava tälle todistus lomautuksen syystä, alkamisajasta ja kestosta. Lisäksi työnantajalla on velvollisuus kutsua työntekijä takaisin töihin heti, kun työvoiman tarve palautuu. Työnantajan on myös huolehdittava siitä, että mahdolliset luottamusmiehet ja -valtuutetut pidetään ajan tasalla lomautusten tilanteesta.

Oikeus työntekoon lomautuksen aikana

Lomautuksen aikana työntekijällä on oikeus ottaa vastaan työtä toiselta työnantajalta. Työnteon täytyy kuitenkin olla tilapäistä, eikä se saa estää työntekijän paluuta omiin tehtäviinsä lomautuksen päätyttyä. Työntekijä voi halutessaan tehdä myös yrittäjänä työtä lomautuksen aikana.

Lomautusprosessin aloittaminen

Lomautusprosessi alkaa lomautustarpeen tiedoksi tulemisesta. Työnantajan on viipymättä annettava työntekijöilleen tai heidän edustajilleen ennakkoselvitys lomautuksesta. Ennakkoselvityksen tulee sisältää tiedot lomautuksen syistä, arvioidusta laajuudesta, toteutustavasta, alkamisajankohdasta sekä lomautuksen kestosta tai sen arvioidusta kestosta. Työnantajan on kuultava työntekijöidensä näkemykset ennakkoselvityksestä.

Edellä selostetut velvollisuudet eivät koske yrityksiä, joissa työskentelee säännöllisesti vähintään 20 työntekijää, ja jotka siten soveltavat tilanteeseen lakia yhteistoiminnasta yrityksissä.

Lomautuksen vaikutukset ansiopäivärahaan 

Osa-aikaisesti lomautettu, työttömyyskassaan kuuluva henkilö voi hakea työttömyyskassaltaan ansiopäivärahaa lomautuksensa ajaksi. Ansiopäivärahaa voidaan maksaa siitä päivästä lukien, jona lomautettu työntekijä on ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi Työ- ja elinkeinotoimistoon. Siten ilmoittautuminen tulisi tehdä viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä.

Se, miten osa-aikainen lomautus toteutetaan, vaikuttaa ansiopäivärahaan.

Jos osa-aikainen lomautus toteutetaan viikoittaista työaikaa lyhentämällä, maksetaan lomautuspäiviltä täysi ansiopäiväraha. Tällöin päiväraha lasketaan työntekijän palkkatuloista lomautusta edeltävältä vähintään 26 kalenteriviikolta.

Jos osa-aikainen lomautus puolestaan toteutetaan päivittäistä työaikaa lyhentämällä, maksetaan soviteltua päivärahaa. Soviteltua päivärahaa, jossa otetaan huomioon lomautuksen vuoksi lyhennetyn työpäivän palkkatulot, maksetaan samansuuruisena jokaiselta arkipäivältä. Sovitellun päivärahan saamisen edellytyksenä on, ettei työaika ylitä 80% siitä työajasta, jonka kokoaikainen työntekijä tekee.

https://www.pexels.com/fi-fi/kuva/806835/

Lomautuksen vaikutukset eläkkeeseen ja muihin etuuksiin

Osa-aikainen lomautus vaikuttaa työntekijän saamiin etuuksiin, kuten eläkkeeseen. 

Osa-aikaisesti lomautettu työntekijä kerryttää työeläkettä lomautuksen aikana osa-aikaisesti tekemästään työstä. Eläkettä kertyy vähemmän kuin normaalisti, koska työn määrää on vähennetty. Jos työntekijä saa lomautuksen ajalta työttömyysturvaetuuksia, kertyy niistäkin eläkettä.

Työsuhteen päättyminen lomautuksen aikana

Työntekijällä on oikeus irtisanoa työsopimus lomautuksen aikana ilman irtisanomisaikaa, kunhan irtisanoutuminen tapahtuu ennen lomautuksen päättymistä edeltävää seitsemää kalenteripäivää. Mikäli työntekijä siis irtisanoutuu lomautuksen viimeisen seitsemän päivän aikana, on hänen noudatettava irtisanomisaikaa. Määräaikainen työsopimus puolestaan sitoo työntekijää määräajan päättymiseen asti.

Työnantajan voi irtisanoa työsuhteen myös lomautuksen aikana, mutta tällöin normaalit irtisanomisajat ja -velvoitteet ovat voimassa. Työnantajan irtisanoessa lomautetun työntekijän, on tämän maksettava työntekijälle irtisanomisajan palkka lomakorvauksineen.

Laiton lomautus 

Työnantaja saa lomauttaa työntekijän joko työn tilapäisen vähentymisen tai tuotannollisten ja taloudellisten syiden perusteella. Osa-aikainen lomauttaminen on siis aina seurausta työn vähentymisestä. Muilla perusteilla tehdyt lomautukset ovat laittomia.

Kun työntekijä lomautetaan työn tilapäisen vähentymisen vuoksi, on kyseessä määräaikainen lomautus, jonka kesto voi olla enintään 90 päivää. Jos taas käsillä ovat taloudelliset tai tuotannolliset perusteet työsopimuksen irtisanomiselle, ja työ on siten vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi, voi työnantaja lomauttaa työntekijän toistaiseksi.

Lomautuksen päättyminen ja työhön paluu

Määräaikainen lomauttaminen loppuu asetetun määräajan umpeuduttua. Toistaiseksi voimassa oleva lomauttaminen puolestaan päättyy seitsemän päivän kuluttua siitä, kun lomautuksen päättymisestä on ilmoitettu, ellei asiasta ole sovittu toisin.

Lomautuksen päättyessä työntekijä palaa töihin entisiin tehtäviinsä. Työntekijän tulee olla tavoitettavissa, jotta hänet voidaan kutsua takaisin töihin. Mikäli työntekijä ei palaa työhön sovitusti lomautuksen päättyessä, tilanne katsotaan työsopimuslain mukaiseksi työstä poissaoloksi.

Miten Lakitoimistomme Voi Auttaa Osa Aikaisen Lomautuksen Kysymyksissä 

Asianajotoimisto Hedman Partnersin kokeneet asiantuntijat avustavat osa-aikaista lomautusta koskevissa kysymyksissä. Tarjoamme asiantuntevaa palvelua niin riidanratkaisuissa kuin yrittäjyyttä koskevissa asioissa. 
Laadimme tarvittavat asiakirjat ja tarjoamme neuvontaa niin työnantaja- kuin työntekijäpuolelle. Ota yhteyttä meihin.

Ajankohtaista nyt

envelopephone-handsetcrosschevron-downarrow-leftarrow-right